Даниела Динева (на снимката) стана европейска шампионка по карате киокушин в категория до 65 килограма на първенството на Стария континент в испанския град Витория, в което участваха 125 състезатели от 22 страни.

Нашите национали спечелиха два сребърни медала чрез Петър Мартинов до 90 кг и Данаила Чернева плюс 65 кг и две бронзови отличия, извоювани от Стилян Петров до 80 кг и Анелия Асенова до 55 кг.


Петър Мартинов е победител в надпреварата по тамишивари (трошене на дъски), за което получи специален приз. Общата статистика показва, че отборът на федерацията по киокушин е спечелил 6 отличия, което е голяма успеваемост.

В отборното състезание сме втори след Полша и преди домакина Испания. Тежките срещи със "Сборная" доведоха до сериозна контузия на един от асовете ни - Стилян Петров, който получи травма и не се яви на полуфиналната среща, а имаше шансове да спори за титлата, след като на осминафинал елиминира световен шампион.


Треньорите на българските национали - шихан Христо Трайков, сенсей Асен Асенов (IV дан) и сенсей Николай Рачев (III дан), като цяло са доволни от развитието на тима в сравнение с миналата година. Във Волос (Гърция) миналата година също взехме 5 медала, но тогава нямахме титла.

Специалистите виждат и развитие в състезателите, които вече печелят много от срещите с нокаути. Това дава възможности за вземане на победи без намеса на съдиите, което пък гарантира още по-високата успеваемост на националите.

Официално класиране

Жени:
до 55 кг
1. Зурине Есиоласа (Испания)
2. Ева Павликовска (Полша)
3. Анелия Асенова (България)
4. Елена Воробьова (Русия)

до 65 кг
1. Даниела Динева (България)
2. Татяна Фида (Украйна)
3. Доброслава Солтисик (Полша)
4. Магдалена Войчик (Полша)

плюс 65 кг
1. Агнешка Сипиен (Полша)
2. Данаила Чернева (България)
3. Олга Зибина (Украйна)
4. Ана Качинска (Полша)

Мъже
до 80 кг
1. Николае Стоян (Румъния)
2. Никита Томчук (Русия)
3. Стилиян Петров (България)
4. Михал Кжак (Полша)

до 90 кг
1. Алехандро Наваро (Испания)
2. Лучиян Гогонел (Румъния)
3. Пабло Естенсоро (Испания)
4. Марчин Сиерадски (Полша)

плюс 90 кг.
1. Кжищоф Хабрашка (Полша)
2. Петър Мартинов (България)
3. Владислав Плясониця (Испания)
4. Джема Белходжа (Франция)